Welkom bij het Chilly-thema

Zee summo mazim ex, ea errem eleifend definitionem vim. Ut neg hinc dolor possim mei ludus efficiendi ei sea summo mazim ex.

De juiste rolsteigers

De juiste rolsteigers

Ze zijn kleiner en lichter dan vaste steigers en hebben nog een groot voordeel: ze zijn mobiel en te verrijden dus. We hebben het hier over rolsteigers, die niet van staal maar van aluminium zijn en dus een stuk lichter van gewicht zijn. Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat steigers alleen buiten gebruikt worden. Dit is een misvatting, want ook binnen kun je met de rolsteiger uit de voeten.

Steigers ideaal bij werkzaamheden aan  gevels en plafonds

Steigers dus. Handig voor als werkzaamheden wilt verrichten aan gevels, bijzondere bouwwerken als bijvoorbeeld monumenten, constructies en plafonds. De rolsteiger is een bijzondere steiger tussen de beschikbare steigers. De rol variant beschikt over een of meerdere werkvloeren en dus over wielen. De lichtere materialen en het feit dat de steiger kleiner is maken dat een ervaren steigerbouwer een product zelf mag opbouwen. Bij de vaste steiger wordt (lees: moet) dit door steigerbouwers gedaan of door een gecertificeerde medewerker. Een steiger op wielen wordt voor het geval je deze steiger niet tegenkomt in het assortiment van een leverancier ook wel eens systeemsteiger genoemd.

Behoorlijk wat regels en veiligheidsvoorschriften

Heb je het over steigers, dan wordt vaak direct gewezen op de risico’s. Er zijn mensen die denken dat op hoogte werken synoniem staat voor allerlei dagelijkse valpartijen, in de praktijk valt dit echter reuze mee. Er gelden wel een behoorlijk aantal regels en veiligheidseisen met betrekking tot rolsteigers. Toch is het bovenal gewoon je gezonde verstand gebruiken. Dan is het prima werken op rolsteigers en andere soorten steigers.

Beklim de steiger altijd vanaf de binnenkant

Wat dan die regels met betrekking tot het gebruik van rolsteigers zijn?  Zorgen voor een stevige en vlakke ondergrond bijvoorbeeld, net zoals je gebruik maakt van de stabilisatoren. Voor iemand ook maar overweegt de steiger te beklimmen, zet je de rolsteiger eerst altijd op de rem. Bovendien beklim je de systeemsteiger vanaf de binnenkant. Nog iets; zorg dat je nooit iets in je hand hebt als je de steiger beklimt. Veel mensen zijn geneigd dit toch te doen, grijpen snel even wat gereedschap mee. Zorg ook dat de steiger opgeruimd is en dat ook blijft.  Vergeet ook de sporten niet schoon te maken.

Verlaag de steiger van twaalf naar acht meter

Een rolsteiger is maximaal twaalf meter hoog voor buitengebruik en acht meter voor gebruik binnen. Wil je de steiger verplaatsen, dan dien je de betreffende steiger van twaalf meter te verlagen tot in elk geval acht meter. Net als voor algemeen verbruik, gelden ook voor het verplaatsen van de rolsteiger regels die in acht genomen moeten worden. Zo verplaats je de systeemsteiger niet alleen, maar met minimaal twee mensen.

Zorg voor een vlakke en harde ondergrond

Tijdens het verplaatsen zijn er uiteraard geen mensen op de steiger aanwezig, zoals er ook geen los materiaal op de steiger ligt bij een verplaatsing. Stel je eens voor dat dit naar beneden valt.  Let ook nu op dat de ondergrond vlak en hard genoeg is en let ook op kabels en eventuele obstakels. Zorg bovendien dat de stabilisatoren altijd dicht bij de grond blijven, zoals de wieltjes uiteraard aan de grond moeten blijven.

admin

Reacties zijn gesloten.