Welkom bij het Chilly-thema

Zee summo mazim ex, ea errem eleifend definitionem vim. Ut neg hinc dolor possim mei ludus efficiendi ei sea summo mazim ex.

Wat is stansen?

Wat is stansen?

Met stansen kun je met grote nauwkeurigheid veel producten in serie produceren.

Door in een stansmachine met stempels de gewenste vorm met hoge kracht uit het basismateriaal te slaan, wordt een eindproduct gemaakt dat vele keren achter elkaar kan worden gereproduceerd.

Vooral in de industrie en dan met name in de plaatbewerking worden producten gestanst met een stansmachine.

Wat is stansen
Met stansen worden er met een machine vormen uit een plaat gedrukt. Hoe harder het materiaal, hoe groter de kracht waarmee dit moet gebeuren.

Het eindproduct is de vorm die je uit de plaat hebt gedrukt, dus niet de plaat zelf.

Stempels
In een stansmachine wordt gewerkt met stempels. Deze stempels zijn gemaakt van hard staal en bepalen de vorm en het reliƫf op het eindproduct. Met een stansmachine kun je de plaat ook in een bepaalde vorm of hoek zetten.

Er komt zowel een stempel aan de bovenkant, als aan de onderkant van de machine. Deze stempels moeten precies op elkaar aansluiten om een nette stans te maken.

De stempels worden meestal speciaal voor een product ontworpen door een stempelmaker en met dezelfde stempel kunnen dan grote hoeveelheden identieke producten worden geproduceerd. Dit kunnen er makkelijk duizenden of nog veel meer zijn. Ook kun je de stempels bewaren om in de toekomst nieuwe identieke producten te maken.

Verschillende technieken, stansen en ponsen
De technieken stansen en ponsen lijken veel op elkaar en de termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde.

Het verschil in de technieken zit hem in wat het eindproduct is. Het product dat eruit geslagen wordt, of juist de plaat waar je een vorm uithaalt.

Met stansen is de vorm die je uit een plaat slaat het eindproduct. Het restant van de plaat is het restproduct.

Met ponsen is juist de plaat met de uitgeslagen vorm het eindproduct. In het klein kun je bij de techniek van het ponsen denken aan een perforator. Hierbij maak je een gaatje in een vel papier en gebruik je het papier daarna voor je eigenlijke project. Het uitgeslagen rondje papier gooi je weg.

Waar wordt stansen voor gebruikt

Bij meer producten dan je op het eerste gezicht zou denken is gebruik gemaakt van de stanstechniek.
Mooie siervormen voor decoratie in huis, bestek, of hekwerk zijn voorbeelden van producten die goed met een stansmachine gemaakt kunnen worden. Maar functionele producten, zoals bakjes van metaal, scharnieren, auto-onderdelen en gereedschapskisten worden ook vaak met een stansmachine gemaakt.

Er zijn dus veel mogelijkheden en veel verschillende toepassingsgebieden waar deze techniek voor gebruikt wordt.

Bron: Marcol.nl

admin

Reacties zijn gesloten.