Welkom bij het Chilly-thema

Zee summo mazim ex, ea errem eleifend definitionem vim. Ut neg hinc dolor possim mei ludus efficiendi ei sea summo mazim ex.

De verschillende gebruiken van landbouwmachines

De verschillende gebruiken van landbouwmachines

Iedereen gebruikt voor zijn werk wel een apparaat of een machine die je helpt bij wat je doet. Of dit nu het programma is wat je data verzamelt, het systeem is dat je scores bijhoudt, of de speciale fabrieksmachine die iets heel specifiek in een bepaalde vorm duwt, technologie helpt ons allemaal een handje. Echter is het eigenlijk best raar om erover na te denken dat er zoiets wordt uitgevonden met slechts één doel voor ogen. Dat we voor ieder klein dingetje een heel systeem uitvinden, alleen maar om ons wat werk uit handen te nemen, zodat we meer en meer in onze tijd gedaan kunnen krijgen. 

Ergens natuurlijk een prachtige uitvinding; maar het maakt de boel wel erg makkelijk als die uitvindingen er eenmaal zijn. Daarnaast lijkt het dan heel raar om zo’n heel apparaat binnen slechts één sector te benutten. Maar wist je dat er sectoren zijn waarbij voor verschillende doeleinden dezelfde machines en voertuigen worden gebruikt?

De tractor

Misschien klinkt het een beetje als valsspelen, aangezien een tractor in de eerste plaats een vervoersmiddel is en zelfs als ‘normale’ auto gebruikt kan worden. Maar de doeleinden waarvoor een tractor wordt gebruikt zijn enorm uiteenlopend. De tractor is in de eerste plaats ontwikkeld voor de landbouwindustrie. De naam komt van trekken (tractors worden dan ook vaak aangeduid met ‘trekker’), een algemene omschrijving van het voertuig dat een passief voorwerp dat zelf geen aandrijving heeft kan trekken, duwen of slepen. 

Het voordeel aan de algemeenheid van een tractor of trekker is dat je er van alles aan vast kunt maken. Een kunstmeststrooier die korrels wegslingert waar de tractor rijdt;  een grasmaaier die het gras afsnijdt waar de tractor overheen gaat; een bemester, enzovoort. Ontzettend veelzijdig dus!

Een shovel

Een shovel is een machine die onder andere gebruikt wordt bij het grondverzet. In de eerste plaats is het een klein voertuig op vier wielen, met een hefarm waaraan verschillende voorzetstukken gehangen kunnen worden. Hierdoor is een shovel, net als een tractor, erg breed inzetbaar. Over het algemeen wordt de shovel gebruikt om aarde of zand te verplaatsen; vaak duwend, maar soms ook enigszins scheppend. Dit is een actie die voor verschillende doeleinden handig kan zijn. De machine wordt daarom zowel gebruikt in de bouw, tuinaanleg, in de wegenbouw, enzovoort. 

Vreemd genoeg behoren dit soort landbouwmachines tot een zeer beperkte groep machines die al eeuwen hetzelfde zijn. Ze lijken misschien ouderwets in vergelijking met de digitalisering in andere sectoren, maar voor een tractor of shovel zal nooit een vernieuwend alternatief komen, omdat deze al perfect werkt zoals hij is.

admin

Reacties zijn gesloten.