Welkom bij het Chilly-thema

Zee summo mazim ex, ea errem eleifend definitionem vim. Ut neg hinc dolor possim mei ludus efficiendi ei sea summo mazim ex.

Een draagmuur verwijderen, wat moet je allemaal weten?

Een draagmuur verwijderen, wat moet je allemaal weten?

De manier waarop we wonen en graag willen wonen is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. Dat heeft er onder meer voor gezorgd dat er in de praktijk niet zelden bepaalde verbouwingen worden uitgevoerd aan bestaande panden. Eén van de meest populaire verbouwingen is mogelijks nog een draagmuur verwijderen. Op deze manier willen mensen er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze eindelijk over die langverwachte keuken kunnen komen te beschikken. Dat klinkt uiteraard fantastisch, maar er dient ook rekening mee te worden gehouden dat er bepaalde nadelen aan verbonden zijn. Zo is het plaatsen van een balk niet altijd risicoloos. Wil je hier nu graag meer over ontdekken? Dan is het zeker een aanrader om je even te verdiepen in de informatie verderop deze pagina.

Wanneer is er sprake van een draagmuur? 

Laat ons in eerste instantie even een belangrijke vraag beantwoorden. Veel mensen denken in bepaalde situaties in de praktijk namelijk nog steeds dat ze bezig zijn met een draagmuur verwijderen terwijl dat eigenlijk helemaal niet het geval is. Het omgekeerde gebeurt echter ook nog soms eens. Dat uiteraard met alle potentiële risico’s van dien. Of er al dan niet sprake is van een draagmuur die je wenst te verwijderen kan worden bepaald aan de hand van verschillende zaken. Denk wat dit betreft onder meer aan de volgende:

  • Bij een dikte van meer dan 20 centimeter is de muur altijd een draagmuur;
  • Raadpleeg de oorspronkelijke bouwtekeningen van de woning in kwestie;
  • Muren die doorlopen naar boven zijn vaak dragend;
  • Massieve muren hebben vaak een dragend karakter;
  • Rusten er balken op de muren? Ook dan is het vaak een draagmuur; 

Een draagmuur verwijderen is nooit zonder risico. Niet alleen loop je dan ook het risico om geconfronteerd te worden met scheuren of barsten, daarnaast kan er zelfs een gedeeltelijke instorting van het pand door worden veroorzaakt. Het spreekt dan ook voor zich dat je hier altijd aandachtig voor zal willen (en moeten) zijn. 

Hoeveel bedragen de kosten voor een draagmuur verwijderen?

Op het moment dat er veranderingen worden aangebracht aan de fundering of de stabiliserende onderdelen van een woning betekent dat doorgaans dat je rekening dient te houden met wat hoger gelegen kosten. Voor een draagmuur verwijderen geldt in de praktijk dat je ongeveer een kostenplaatje zal moeten betalen welke zal zijn gelegen tussen de 4.500 & 7.500 euro. Het prijsverschil wordt onder meer veroorzaakt door het optioneel kunnen laten maken van bouwtekeningen evenals het optionele inmeten van de woning. Bovendien spreekt het voor zich dat deze prijs niet is vastgesteld. Daardoor kan er ook sprake zijn van een bepaald verschil afhankelijk van de constructeur of aannemer die de opdracht voor een draagmuur verwijderen krijgt toegekend.

Is een constructieberekening in dit geval verplicht uit te voeren?

Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat veel mensen zich afvragen of een constructieberekening laten uitvoeren voor het verwijderen van een draagmuur al dan niet is verplicht. Het antwoord op deze vraag is een volmondige ja. Van zodra er bij het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden wordt geraakt aan de fundering van een gebouw dient er daarvoor verplicht een constructieberekening te worden uitgevoerd. Dit omdat het risico op schade door een draagmuur verwijderen anders veel te groot wordt. 

admin

Reacties zijn gesloten.