Welkom bij het Chilly-thema

Zee summo mazim ex, ea errem eleifend definitionem vim. Ut neg hinc dolor possim mei ludus efficiendi ei sea summo mazim ex.

Kortsluiting, Hoe Werkt Dat en Hoe Kan Je Dit Voorkomen? 

Kortsluiting, Hoe Werkt Dat en Hoe Kan Je Dit Voorkomen? 

Velen van ons hebben het wel eens gehad; opeens is het hele huis donker. De stroom ligt er af door kortsluiting en dit moet opgelost worden. Kortsluiting hoeft niet alleen te betekenen dat al het licht uitgaat, maar kan zich ook vertonen als de vaatwasser die niet meer wil of de televisie die niet aan gaat. Vaak is de oplossing te vinden in de meterkast. De meterkast is de plek waar alle elektriciteitsaansluitingen de woning binnenkomen. In de meterkast bevinden zich de groepenkast, deze is verantwoordelijk voor het verdelen van de stroom over alle apparaten van het huis. Natuurlijk wil je kortsluiting voorkomen of erger nog brand door kortsluiting, dus hier wat tips om dit te doen. 

Wat is kortsluiting?

De naam zegt het eigenlijk al ‘kortsluiting’, het houdt in dat er een korte weg wordt gemaakt tussen twee draden. De draden raken elkaar dan en maken voor de stroom een korte weg met enorm weinig weerstand. Normaal werkt het bij een apparaat zo dat er één kabel de stroom aanvoert en één kabel dezelfde hoeveelheid stroom weer afvoert. Vooral bij oudere apparaten kan het nog wel eens voorkomen dat de kabels niet meer goed geïsoleerd zijn en daardoor met elkaar in contact komen. Kortsluiting hoeft niet per se te ontstaan in een apparaat zelf, maar kan ook ontstaan in kabels die door je huis lopen. Het isolatiemateriaal kan versleten zijn, waardoor de draden bloot komen te liggen en dus kortsluiting kunnen veroorzaken. 

Kortsluiting in huis opsporen 

Als er kortsluiting is, wil je dit natuurlijk zelf graag oplossen, maar dan moet je wel weten waar het probleem zit. Een begin is de groepenkast, die zich in de meterkast bevindt. Hier kan je zien welke groep afgeschakeld is en dus welke apparaten hierbij horen. In een groepenkast kan je dan het best de afgeschakelde groep uit laten en als je een oude stoppenkast hebt, kan de stop vervangen. Als je het storende apparaat wilt vinden, kan je alle aangesloten apparaten van het stroomcircuit halen en één voor één weer aansluiten. Wanneer de groep zichzelf weer uitschakelt, heb je de boosdoener gevonden en wil je deze onder geen beding weer aansluiten op het circuit.

Kortsluiting voor zijn

Het liefst wil je natuurlijk kortsluiting voorkomen. Een goed begin is zorgen dat je groepen- of stoppenkast aan alle eisen voldoet. Met meer apparaten in huis, wil je dus misschien je groepenkast vervangen. Hierna kan je gelijk de hoeveelheid groepen controleren, want meer apparaten betekent ook meer kans op kortsluiting en je wilt deze dus het liefst over meerdere groepen verdelen. In ieder geval is de groepenkast de place to be wanneer je zaken als kortsluiting wilt voorkomen. Lukt het met deze tips toch niet om het zelf op te lossen, is hulp vragen natuurlijk geen doodzonde. 

admin

Reacties zijn gesloten.